16 Mayıs 2009 Cumartesi

Sanayici Bankaların Bu Karını Görmesin

Bankacılık kesim ile reel kesim arasında artan gerilim küresel krizle birlikte yeniden alevlendi. Reel kesim bankaların krediyi kestiklerini savundu. Bu durum başta Başbakan Erdoğan olmak üzere hükümet tarafından da tepkiyle karşılandı.
Özellikle bu yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde kâr açıklamaları bankaların toplumun bir bölümü tarafından kriz fırsatçısı olarak görülmelerine yol açıyor.

Bankacılık kesimine yönelik eleştirile Türkiye'deki sanayi ve ticaret odalarını bünyesinde barındıran TOBB da dahil oldu. TOBB'un eleşirisi yeni dönemde bankaların kullandırılan kredilere uyguladıkları yüksek faizler oluşturdu. Zira en son Merkez Bankası dün akşam faizleri 50 baz puan da düşürerek 9.28 puan seviyesine çekti. Ancak bankalar yüzde 20-25 bandında dolanan faizleri indirmekte istekli görünmüyor.

Yine reel kesimin içinde bulunduğu darboğaz pek çok işletmenin kapısına kilit vurmasına yol açtı. Üretim cephesindeki daralma işsizlikte de patlamaya yol açıyor. Ocak'ta 15.6 olarak açıklanan işsizlik şubat sonuna göre yüzde 16.1 olarak açıklandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder