12 Mayıs 2009 Salı

Bankalar Kredi Musluğunu Acti

Fiat Marka Direktörü Baş, “Mayıs ve haziran döneminde kredili alımların artacağını düşünüyoruz” dedi...
ÖTV indirimiyle artan satışlar sebebiyle bankaların kredi desteği vermeye başladığına işaret eden Fiat Marka Direktörü Baş, “Mayıs ve haziran döneminde kredili alımların artacağını düşünüyoruz” dedi...

Otomobil satışlarını hareketlendirmek ve sektörün üzerindeki stok yükünü hafifletebilmek adına hayata geçirilen ÖTV indirimi, geçen ay da satışların 50 bin seviyesini aşmasıyla sonuçlandı. Uygulamada son bir aylık sürece hızla yaklaşılırken, otomotivciler ve tüketiciler tek birşeyden şikayet ediyor, bankaların kredi vermede isteksiz davranması. Öyle ki daha önce örneğin 100 bin liralık krediyi tek seferde rahatlıkla alabilen bir müşteri, bugün 10 bin liralık krediyi bile almakta zorlanıyor. Durum böyle olunca, otomobil almayı düşünen tüketici ya bir şekilde parayı toplamaya çalışıyor ya da ihtiyacını erteliyor.

YÜZDE 70’İ PEŞİN

Fiat Marka Direktörü Okan Baş, nisan ayında toplam pazarın beklendiği şekilde artış gösterdiğini, Fiat markasının da 10 binin üstünde satış rakamına ulaştığını söyledi. Koç Fiat Kredi’den dolayı satışların finansman yönünde diğer markalara göre esnekliklerinin çok daha fazla olduğunu söyleyen Baş, “Geçen ay genel talebin yüzde 70’i peşin alım yönünde gerçekleşti” dedi. Satışlardaki artışla birlikte bankaların desteğinin de arttığına işaret eden Baş, “Bankaların müşterilerine finansman desteğinin de geçtiğimiz iki üç ay içerisinde daha iyiye doğru gittiğini görüyoruz. Mayıs ve haziran döneminde kredili alımların artacağını düşünüyoruz” dedi.

EVDEKİ İŞÇİLERİ GERİ ÇAĞIRDIK

Geçen ay gerçekleştirdikleri satışın, 9 bininin yerli üretim araçlardan oluştuğunun altını çizen Baş, “Bu da, istihdama ve hükümet politikalarına çok paralel bir cevap oldu. ÖTV indiriminin bu anlamda hem ekonomiye hem de istihdama ciddi katkısı oldu. Evde oturan işçilerimizin hepsini geri çağırdık, gece gündüz çalıştılar, hala da çalışıyorlar. Model ve versiyon bazında çok iyi bir planlama yaparak bu noktaya geldik. ÖTV indirimi pazara çok büyük canlılık getirdi. Fiat olarak biz de 50 bin derken, şu anda 60 binleri düşünmeye başladık” diye konuştu.

Ticaride payımız yüzde 38’e ulaştı

Türkiye’de 52 bin 640 adet binek ve hafif ticari aracın satıldığı nisan ayında, Fiat Binek ve Ticari Araçlar olarak 10 bin 32 adet satış gerçekleştirdiklerini vurgulayan Baş, “Toplam pazarda yüzde 19.1’lik pazar payıyla geçtiğimiz ay en çok tercih edilen marka olduk” dedi.
Okan Baş, “Stok yükümüz olmamasına rağmen, ÖTV indiriminden sonra gelen talep artışını karşılayabilmek için çok hızlı hareket edebildik” dedi. Nisan ayında ticari araç pazarında yüzde 38 pazar payı elde ettiklerini belirten Baş, “Bu bizim ulaştığımız en yüksek pazar payı. 4 aylık kümülatifte de iyi sonuçlar aldık.

Toplamda yüzde 12.4’lük pazar payımızı, yüzde 13.3’e çıkardık. Dördüncü ayın sonunda 1. sırada görünüyoruz. 15 Haziran’dan sonra iniş çıkışlarda da aynı dengeli politikayı sürdürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder