17 Mayıs 2009 Pazar

Banka Kredilerine Devlet Garantisi


6. önlem paketini oluşturan Kredi Garanti Fonu, bankaların şirketlere vereceği kredinin yüzde 60'ına kefil olacak. Fon'un 10 milyar TL'ye kadar krediye kefalet verebileceği belirtiliyor..

Devlet kredi musluğu açılsın diye şirketlere kefil olacak


Küresel finansal krizin etkilerini azaltmak amacıyla aldığı tedbirler kapsamında 6. önlem paketi üzerindeki çalışmalarına hız veren hükümet bankaların kredi musluklarını açmaları için önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. 6. ekonomik önlem paketinin en önemli ayağı olan ve özel sektör ile bankalar arasındaki kredi akışını düzenleyecek Kredi Garanti Fonu bankaların şirketlere vereceği kredinin yüzde 60'ına kefil olacak. Devlet bu uygulamayla bankalara "Korkma kredi ver, ben sana garanti veriyorum" diyecek.


VERİME BAKILACAK


Bankalar, kredi talep eden şirketlerin aldıkları teminatı Fon'a bildirecek ve kredi verdiği şirketle ilgili dosyayı Fon'a vererek, kefil olmasını isteyecek. Fon da kredi veriminin daha önce belirlenmiş kriterlere uygunluğuna bakacak. Gösterilen teminatların ve şirketle ilgili dosyanın Fon'un belirlediği kriterlere uygun olması halinde Fon, kredinin yüzde 60'ına kadar bankaya kefalet verecek. Sorun olmaması halinde bu aşamaya kadar Fon'dan herhangi bir kaynak çıkışı söz konusu olmayacak. Ancak kredinin temerrüde düşmesi durumunda banka, bir taraftan krediyi geri tahsil etmek için şirkete yönelik takibe geçecek.


Aynı zamanda da Fon'a başvurarak kredinin yüzde 60'ına tekabül eden miktarı talep edecek. Banka daha sonra, takip sonucu şirketten tahsil ettiği miktarın yüzde 60'ını Fon'a yatıracak. Böylece Fon, şirketin krediyi ödeyememesi durumunda şirkete kefil olarak devreye girecek.


10 MİLYAR TL'YE KADAR


Hazine'nin 1 milyar TL karşılığında Fon'a kaynak aktarması bekleniyor. Bu kaynağın yaklaşık 10 katı kadar krediye kefalet verebileceği tahmin ediliyor. Hazine'nin, Kredi Garanti Fonu'na sağlayacağı 1 milyar liralık kaynakla ilgili tek maddelik yasal düzenleme Başbakanlığa gönderildi. Bir torba kanunla birlikte yasalaşacak bu düzenlemenin ardından, Fon'un nasıl çalışacağına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı çıkacak ve Hazine ile Fon nasıl çalışacaklarını kararlaştıracak.


Aykut Demiray-İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı:


Herkesin elini taşın altına koyması lazım


DÜNYADAKİ uygulamalara da bakıldığında kredilere yüzde 100 devlet desteği verilmediğini görüyoruz. Krediler konusunda bankaların, girişimcilerin, KOBİ'lerin de elini taşın altına koyması lazım. O nedenle tam devlet güvencesini doğru bulmuyorum. Kredilere yüzde 60 devlet kefaleti hiç de fena değil. Bu yolla daha fazla kuruluşa yardımcı olunabilir. Ancak henüz paket hakkında geniş bilgimiz yok. Fonun kapasitesi ve vadesi gibi önemli hususları da görmemiz gerekli.


Mehmet Erten-Eurobank Tekfen Genel Müdürü:


Hayata geçerse tam anlamıyla cansuyu olur


KREDİ garanti fonunun sermayesinin 1 milyar TL artırılması düşünülüyor. Ayrıca yüzde 60 kefalet getirilirse bu 10 milyar TL'lik bir kredi imkânı doğurur. Böylesine bir ortamda bu rakam tam da cansuyu uygulaması olur. Böyle bir uygulama çıkarsa, çok olumlu olur. KOBİ'ler nefes alır. Bankalar zaten kredi vermeye niyetli. Çünkü ellerinde çok fazla likidite var. Kredilere yüzde 1200 kefalet getirilmesine ise gerek yok.


Sistem nasıl işleyecek?


* Bankalar, kredi talep eden şirketlerin aldığı teminatı Fon'a bildirecek

* Banka kredi verdiği şirketle ilgili dosyayı Fon'a vererek, kefil olmasını isteyecek

* Fon da kredi veriminin daha önce belirlenmiş kriterlere uygunluğuna bakacak

* Gösterilen teminatların ve şirketle ilgili dosyanın belirlenen kriterlere uygun olması halinde Fon kredinin yüzde 60'ına kadar bankaya kefalet verecek

* Kredinin temerrüde düşmesi durumunda banka krediyi geri tahsil etmek için şirkete yönelik takibe geçecek

* Banka aynı zamanda da Fon'a başvurarak, kredinin yüzde 60'ına denk gelen miktarı talep edecek

* Banka takip sonucu şirketten tahsil ettiği miktarın yüzde 60'ını fona yatıracak

* Böylece fon şirketin krediyi ödeyememesi durumunda şirkete kefil olarak devreye girecek.


Çıkarttığı işçisini geri alanın primi İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak


Hükümet, küresel krizle birlikte sayısı hızla artan işsizliğin önüne geçebilmek için formül ve finansman arayışını sürdürüyor. TÜİK verilerine göre işsiz sayısı 3 milyona ulaşırken, 1 milyon 300 bin kişi de yeni iş umuduyla İŞ- KUR'a başvurdu. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, 500 bin işsize asgari ücretle iş imkânı sunacaklarını açıklarken gözler Hükümet'in istihdam paketine çevrildi.

Kısa çalışma ödeneğinin süresinin uzatılması ve miktarının artırılmasının ardından patronların prim yükünü hafifletmeye dönük adımlar atılacak. Bu kapsamda, kriz nedeniyle işten çıkardığı işçisini geri alan patronun prim ödemesinin bir bölümünü devlet karşılayacak. Şu anda 6, 8 ve 10 aylık sürelerde işini kaybedenlere işsizlik ödeneği veriliyor.

Kısa çalışma ödeneğinin koşullarının ağır olduğuna dikkat çeken yetkililer: "İşten çıkarılanların geri alınması için önemli bir adım. Üstelik, bu sistem kısa çalışma ödeneğinden daha hızlı işleyecek. Devletin ödeyeceği prim miktarı üzerinde çalışılıyor" dedi.


GEÇİCİ İŞÇİ AĞAÇ DİKECEK


İŞKUR'un üzerinde çalıştığı yeni iş edindirme projesi ile işe alınacaklar da ağaç dikimi, okulların bakım onarımı gibi işlerde çalıştırılacak. Geçici iş edindirme projesine ilişkin bilgi veren İŞ- KUR Genel Müdürü Namık Ata: "Bu programlar 6 ay-1 yıl gibi geçici süre ile uygulanıyor. İş öğrenenler kalıcı işlere yerleşebiliyor. Başvurularda yaş ve eğitim koşulu aranmıyor. Program kapsamında okulların bakım onarımı, ağaç dikimi, poşet toplama, bahçe düzenleme gibi işlerde istihdam edilecekler" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder