17 Mayıs 2009 Pazar

Banka Kredi Verirken Devlet 'Korkma' Diyecek

Hükümet, küresel finansal krizin etkilerini azaltmak amacıyla aldığı tedbirler kapsamında 6. tedbir paketi üzerindeki çalışmalarına hız verdi. 6. paketin en önemli ayağı olan ve özel sektör ile bankalar arasındaki kredi akışını düzenleyecek Kredi Garanti Fonu'nun etkinlik ve fonksiyonunun artırılmasını ihtiva ediyor.

Bankalar, kredi talep eden şirketlerin aldıkları teminatı fona bildirecek ve banka kredi verdiği şirketle ilgili dosyayı fona vererek, kefil olmasını isteyecek. Fon da kredi veriminin daha önce belirlenmiş kriterlere uygunluğuna bakacak.

Gösterilen teminatların ve şirketle ilgili dosyanın fonun belirlediği kriterlere uygun olması halinde fon kredinin yüzde 60'ına kadar bankaya kefalet verecek. Devlet bu uygulamayla bankalara, "Korkma, ben sana garanti veriyorum." diyecek. Sorun olmaması halinde bu aşamaya kadar fondan herhangi bir kaynak çıkışı söz konusu olmayacak. Ancak kredinin temerrüde düşmesi durumunda banka bir taraftan krediyi geri tahsil etmek için şirkete yönelik takibe geçecek. Aynı zamanda da fona başvurarak, kredinin yüzde 60'ına tekabül eden miktarı talep edecek. Banka daha sonra takip sonucu şirketten tahsil ettiği miktarın yüzde 60'ını fona yatıracak. Böylece fon şirketin krediyi ödeyememesi durumunda kefil olarak devreye girecek.

Üst düzey bir yetkili, bankanın krediyi Bankacılık Yasası ve BDDK yönetmeliklerine uygun şekilde vereceğini, bu konuda herhangi bir esnekliğin söz konusu olmayacağını söyledi. Yetkili, bankaların şu anda şirketlere kredi vermeye korktuğuna işaret ederek, "Devlet bir yerde bankalara, 'korkma kredi ver, ben sana garanti veriyorum' diyecek." değerlendirmesini yaptı. Yetkili, Hazine'nin 1 milyar lira karşılığında fona kaynak aktaracağını, bu kaynağın yaklaşık 10 katı kadar krediye kefalet verebileceğinin tahmin edildiğini kaydetti.
Hazine'nin, Kredi Garanti Fonu'na sağlayacağı 1 milyar liralık kaynakla ilgili tek maddelik yasal düzenleme Başbakanlık'a gönderildi. Bir torba kanunla birlikte kanunlaşacak bu düzenlemenin ardından, fonun nasıl çalışacağına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı çıkacak ve Hazine ile fon nasıl çalışacaklarını kararlaştıracak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder