12 Mayıs 2009 Salı

Kadınlar Banka Kredısı Kullanamıyor



Vakıfbank Bölge Müdürü İbrahim Bilgiç, kadınların çalışmadığı halde kredi kartı kullanmayı erkeklerden daha çok sevdiğini söyledi
Vakıfbank İzmir Bölge Müdürü İbrahim Bilgiç, 200 tür kredi çeşiti içinde ilgisizlik nedeniyle kadınlara verilen kredi sayısının sınırlı olduğunu söyledi. Bilgiç, kadınların kredi kart kullanımı ve çeşitliliğinde erkekleri geçtiğini de belirtti.
Kazete Genel Yayın Yönetmeni Berrin Gürçay Dilekçi'nin sorularını yanılayan Bilgiç, bankalarının 200 tür kredi verdiğini ancak, kadınların ilgi göstermemeleri nedeniyle kadına yönelik kredi sayısını sınırlı tuttuklarını açıkladı.
Vakıfbank Bölge Müdürü Bilgiç'e yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:
Vakıfbank olarak sizin kadınlarla ilgili bir çalışmanız var mı? Veya bu hedef kitlesi için neler düşündünüz?
Bizim kadınlarla ilgili projelerimiz yok değil. Baktığınız zaman da bizim çalışan personelimizin %60’ı bayan. Onlar işin çilesini çeken emekçilerimiz, bu işi özveriyle yapan insanlar. Dolayısıyla bizim kadınlara ayrıca ayırdığımız bir bölüm yok. Kadınlar zaten bizim içimizde, onlar bizim her şeyimiz.
Banka olarak çalışmalarınızda kadınlara sağladığınız özel hizmetler var mı, örneğin krediler gibi?
İş kurmak isteyen kadınlara, küçük işletme sahibi olan kadınlara ve ev kadınlarına yönelik olarak hazırlanmış ve piyasaya deklare edilmiş kredilerimiz var.
Peki bunlar nasıl çalışıyor? Kadınlarımız bu kredileri alıyor mu? Yani kadınların bu tip kredileri pek kullanmadığını biliyoruz.
Alanlar var tabi. Ama kredi alma sürecinde yapılan işlemleri ya da kredi alma yöntemlerini kadınlarımız pek bilmiyor. Bunları bir şekilde öğrenebilmesi için mesela basını takip etmeleri lazım. Veya gelip bizlere sormaları lazım. Ancak ne yazık ki bayanlar bunu yapmıyorlar. Bu servisleri eşlerinden, yanlarında .çalışanlardan ya da muhasebecilerinden bekliyorlar. Muhasebeciler de bu konuda tam bilgiye sahip değil. Çünkü bireysel kredi dediğimiz şeyin içerisinde neredeyse 200’e yakın çeşit var. Bunlar arasında bayanlara uygun krediler üç-beş tane. Bu durumdan dolayı gayet tabi onlar da neyin ne olduğunu bilemezler. O nedenle bu özel ihtisas kredilerini gelip soracaklar.
Bu konu üzerinde biz de oldukça ciddi bir araştırma yaptık. Hatta bir arkadaşımızı rastgele bankalara gönderdik. İnanın bankalar da bunu çok ciddiye almıyor ne yazık ki… Ya geçiştiriyorlar ya da detaylı bilgileri onların da olmuyor. Bu şekilde olunca da kullanılmıyor bu krediler. Bunu daha farklı sunmanın bir yolu olabilir mi? Acaba bankalar bu kredileri vermek mi iştemiyor?
Bankalar bunu vermek istemiyor diye bir şey olamaz. Kredi verme sürecinde, başvuran kişi şartlara uyuyorsa bankalar hiçbir zaman vermemezlik etmezler. Çünkü biz zaten para satmak istiyoruz. Bizim ana konumuz parayı toplamak ve ihtiyacı olana satmak. Dolayısıyla genel kredi yelpazesi içine baktığımız zaman bu kadınlara yönelik olan genel kredi çeşitlemesi çok cüzi bi miktar. Yani çok kullanılan bir kredi değil. En çok kullanılan krediler ticari krediler, tüketici kredileri ya da işletme kredisidir. Çok kullanıldığı için de şubelerde kime sorsanız size anında detaylı bilgi verir. Ama 200 tane kredi içerinde üç-beş tanesi örneğin bir kere kullanılmış ve insanlar bunu bir daha sorma ihtiyacı bile duymamışsa şubelerde de bu konudaki bilgi hafızalarını tazelemek ihtiyacı hissetmemiş olabilirler. Temel neden de bu tür bir krediye ihtiyaç duyan çok geniş bir kesimin olmaması.
Ama bankalar da istediği şeyi istediği zaman çok rahat duyurabiliyor o nedenle acaba vermek mi istemiyorlar diye soruyoruz. Çok daha net bir tanıtım yapılamaz mı?
Bankaların duyuru kanalları bellidir. Görsel basın, yazılı basın ya da ana kaynaktan duyuru yapılır. Bu nedir yani; çalıştığınız kurumlara, onların personeline haberi dağıtırsınız ordan dağılır. Ancak evdeki kadına duyuru ancak medya ile olur. O kadın da ancak görsel ve yazılı medyayı takip ediyorsa bilgiye ulaşabilir. Veya da böyle bir bilgiye ihtiyaç duyuyorsa bizim şubelerimizden kendisi bilgi alabilir. Başka şeyler yapılamaz mı? Elbette yapılabilir. Örneğin onlara yönelik el ilanları bastırılıp apartmanlara dağıtılabilir. Çok çeşit var ama Ancak bu tür bir bilgilendirmeden çok fazla dönüş alınmıyor.
Bir de çok evrak isteniyor. Bu da bazen herkesi kaçırıyor. Bir de iş kuracak kadına verilen miktarlar nasıl? Yani çok ihtiyaçları karşılayacak rakamlar veriliyor mu?
Sonuçta bankalar emanetçi kuruluşlar. Vatandaşın parasını alıyor, bunun üzerine kendi garantörünü koyuyor ve bunu da ihtiyaç sahibine veriyor. Burada garantörün görevi parayı aldığı kişiye parayı vakti geldiğinde geri ödeyeceğinin teminatını vermek ve para verdiği kişiden de parayı geri alacağının teminatını almaktır. Kredi verirken de temel amaç bu. Paranın geriye dönüşünün olması. Bir ticari işte ya da bir ihtiyaçta alınan paranın bir işe yaraması. Bir katma değer sağlaması. Kredinin amacı bu zaten. O nedenle de kredi verirken bir durum tespitinde bulunmak gerekir. Gerçekten amaç nedir bunun saptanması gerekiyor ve kredi verildiğinde bu insan parayı geri ödeyebilecek mi bunlara bakılıyor. Durup dururken de hiçbir geliri ve durumu olmayan insana da alın bu parayı harcayın deyip üç ay sonra geri alıyorum derseniz kötülük yapmış olursunuz.

Verdiğiniz paranın nereye gittiğini, ne için kullanılacağını, hangi periyotlarda size dönmeye başladığını ve alan kişiye bir katma değer sağlayıp sağlamadığını görmeniz lazım. O nedenle kişisel ve mali bilgilerin dışında bunlara da bakılıyor. Kadınlarla ilgili olan kredilendirmeye baktığınızda da ne yazık ki ekonomiye kayıtlı olmayan bir kesim var. O nedenle değerlendirme yapma şansımız pek fazla değil. Çünkü standart bir bilgi akışı yok. O nedenle miktar biraz daha düşük ve daha temkinli olunuyor.
Peki bu kredileri geri alabiliyor musunuz? Mesela batan oluyor mu? Yoksa ufak miktarlarda oluruna bırakılabiliyor mu?
Kredi elbette ki bir risktir. Ancak miktar ne olursa olsun kesinlikle bu mantıkla bakılamaz. Buna başladığınızda en büyük miktara da bu şekilde bakarsınız. Mantık aynıdır. Kredi geri almak üzere verilen paradır. Bu hangi şartta ve nasıl verilirse verilsin hibe olmamak şartıyla mutlaka geri alınır. Amaç şu bir şey yapıyorsanız o da bir amaca hizmet etmeli. İnsanları kötü duruma düşürmemeli.

Yoksa biz parayı verelim kadınlar gitsin alışverişte, yiyecekte içecekte, seyahatte kullansın, hiçbir üretkenliği olmasın, geri ödeme geldiğinde de zor duruma düşsün diye bir amacımız olamaz. O nedenle incelerken bunlara gerçekten bakıyoruz.
Kredi kartlarına da baktığımız zaman herkes bedava gibi kullanıyor. Ödeme zamanı sıkıntı yaşıyorlar. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Bu tamamen bilinçli tüketimle alakalı bir şey. İnsanlar bu anlayışı beyinlerine yerleştirirlerse tabi ki sıkıntı çekmezler. Aslında kredi kartı kredi türlerinden en rahat kullanılabilir olanı. Ancak bedava alışveriş yapıyormuşçasına alışveriş çılgınlığına düşmediğiniz sürece çok iyi bir ürün. Ancak hesabınızı kitabınızı bilmezseniz önünüze ciddi anlamda problem olarak çıkıyor.
Ama ne yazık ki herkesin belini büken de aslında kredi kartları…
Ama ne yazık ki bu her yerde böyle… Gelişmiş ülkelerden İngiltere’de bile hükümet kredi kartıyla ilgili olarak yeni kartlar verilmemesi ya da ek kartlar çıkartılmaması konusunda karar aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder