17 Mayıs 2009 Pazar

İşsizlik Rakamlarini Doğru Okumak Gerek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, "Dünya bir bunalıma girdi, Türkiye bu bunalımdan diğer ülkelere göre daha az etkilendi ve şimdi bir çıkış başladı. Nisan ayı itibariyle bir çıkışın başladığını söyleyebiliriz" dedi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, önceki gün açıklanan şubat ayı işsizlik rakamları için kötümser ya da iyimser açıdan olaya bakmanın mümkün olduğunu belirtti. Seçim bölgesi Kocaeli'ne yaptığı ziyarette konuşan Ergün, işsizlik rakamları için şu değerlendirmeyi yaptı: 'Kötümser açıdan bakarsak şubat ayı işsizlik rakamları çok yüksek bir rakam, yüzde 16,1 gibi bir rakam. Mukayeseli baktığımız zaman işsizliğin artış hızında yavaşlama olduğunu görüyoruz” dedi.

AZALMA BAŞLAYACAK

Ergün, diğer rakamlarla mukayese edildiğinde martta sanayi endeksindeki artış, üretim artışı, tüketici güven endeksindeki nisan ayı artışı ve yeni kapasite kullanım oranlarındaki artışlar dikkate alındığında, işsizlik artışındaki yavaşlayan hızın, yataya geçeceğini ve azalmanın nisandan itibaren yaşanabileceğini söyledi.

DÜNYA BUNALIMDA

Ergün, “Bunlar iyimser bir şekilde yorumlanırsa; dünya bir bunalıma girdi, Türkiye bu bunalımdan diğer ülkelere göre daha az etkilendi ve şimdi bir çıkış başladı. Nisan ayı itibariyle bir çıkışın başladığını söyleyebiliriz” dedi. Bu arada 16 Mart'ta başlayan ÖTV indirimi bitmeden ikinci paketin hazırlıkları başladı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı sektörün 'hurda indirimi getirin' talebini değerlendirmeye aldı. İkinci teşvik paketine göre 16 yaşın üzerindeki aracını hurdaya çıkarıp yeni araç alanlara 2 bin 500 lira indirim yapılacak.

Karşılama törenine 'karşı'

Polis mangasını selamlayan Bakan Ergün, karşılama töreni ile ilgili olarak sorulan soruya, "Tabii ki bir işleyiş var, bir çark var. Devlet sisteminin bir dönüşü var. Ben sayın valimiz ile de sabahleyin görüştüm. Bugünkü gibi karşılama töreni bana pek doğru gelmiyor. Bir dahaki gelişlerde böyle bir şey olmayacak. Gelişmiş ülkelerin adetleri arasında artık böyle bir şey yok" şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder