20 Mayıs 2009 Çarşamba

Kredi Garanti Fonu Bankalar İçin Cazip Hale Getirilecek

Finans kesiminden özel sektöre kredi akışkanlığını sağlamayı hedefleyen Kredi Garanti Fonu için harekete geçildi. Yaklaşık 2.5 aydır bekleyen ve üzerinde çalışılan tasarı önceki akşam Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı.
3 maddelik tasarıyla firmalara kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarına Hazine'den 1 milyar lira nakit kaynak aktarılması ya da özel tertip iç borçlanma senedi ihraç edilmesi için yetki alınıyor. Bankaların sisteme katılmasını özendirmek için ise; kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarında pay sahibi olacak bankalara Bankacılık Kanunu'nda yer alan bazı düzenlemeler için çeşitli istisnalar getiriliyor. Örneğin bankalar sisteme katılırlarsa garanti sistemindeki payları karşılık ayırma maddesinden muaf olacak. Ayrıca sermaye yeterlilik rasyosunu düzenleyen 45'nci maddede de değişiklik yapılıyor ve verilecek krediler sermaye yeterlilik rasyosunu etkilemeyecek.

Oran belli değil

Tasarının genel gerekçesinde, küresel krize bağlı olarak yaşanan olumsuzluklar nedeniyle başta küçük ve orta büyüklükteki işletmeler olmak üzere firmaların finansman kaynaklarına erişimlerinde ve kredi sistemi açısından sıkıntılar yaşandığı belirtilerek, "Bu çerçevede hazırlanan tasarı ile firmaların finansman imkanlarının geliştirilmesi ve kredi sisteminin etkin işlemesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır" denildi. Tasarının bir 'çerçeve' düzenlemesi olduğunu belirten yetkililer ise aslında bütün detay uygulamanın Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak kararname ile ortaya konulacağını söylediler.

Kararnamede sistemin nasıl işleyeceği, teminatta kimlerin ne kadar garanti vereceği gibi oranlar belli olacak. Kararname taslağının hazırlandığı ancak TOBB'un sisteme ne kadar oranda dahil olacağını gösteren oranın kararnameye yazılmadığı bu konuda hala pazarlıkların sürdüğü belirtildi. Sistemde Hazine yüzde 60 oranında teminat verecek. Kalan yüzde 40'lık bölümün yüzde 30'unun TOBB, yüzde 10'nun da bankalar tarafından üstlenmesi öngörülüyordu.
Ancak bu konuda TOBB'un hala ikna edilemediği ifade ediliyor. Tasarı TBMM'den çıkarılıncaya kadar pazarlıkların sürmesi bekleniyor. Zaten kararname ancak yasa tasarısı Meclis'ten yasalaştıktan sonra sonra çıkarılabilecek.


İşsizliğe karşı önlemler haftaya tamamlanacak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında Pazartesi günü yapılan EKK'da işsizlik için çalışmaların 1 hafta içinde tamamlanması kararlaştırıldı. Şimdiye kadar gündeme gelen işsizliği azaltıcı tedbirlerin ne kadar uygulanacağı ve süresi konusunda Maliye bu hafta 'maliyet' çalışması yapacak. Süreye göre alternatif maliyet çıkarılacak ve gelecek hafta toplanacak EKK'da işsizlikle ilgili önlemler değerlendirmeye alınacak. EKK'da ayrıca sektörel bölgesel teşvik sistemi üzerinde de durulduğu ve çıkarılacak kararname ile ilgili çalışmaların 15 gün içinde tamamlanmasının kararlaştırıldığı belirtildi.
10-11 sektör sayısının biraz daha artabileceği, çalışmalarda hangi bölgeye hangi ilin girdiğinin kararlaştırılacağı öğrenildi. Bölgeler belirlendikten sonra hangi bölgede ne kadarlık teşvik verileceği netleşecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder