17 Mayıs 2009 Pazar

300-400 Banka Olsa Krediler Biraz Ucuzlar

Türkiye'deki banka sayısının çok az olduğundan yakınan Aktif Bank Genel Müdürü Önder Halisdemir, 'En az 300-400 tane banka olmalı. 'Kart ücreti, kredi faizleri fazla. Bankalar kredi kullandırmıyor' diye şikayet ediliyor. Oysa meselenin özü rekabet' dedi

Mevduat toplama izni için yaklaşık 1.5 yıldır BDDK'dan onay bekleyen Çalık Grubu çatısı altındaki Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, Türkiye'de banka sayısının gerek GSMH, gerek nüfus açısından yetersiz olduğunu ileri sürerek en az 300-400 banka olması gerektiğini savundu.
Kamuoyunda hep bankacılık işlemlerinden alınan yüksek ücret ve komisyonlardan, bankaların yeterince reel sektöre kaynak aktaramamasından ve yüksek faiz oranlarından şikayet edildiğini hatırlatan Halisdemir, Türkiye'de banka sayısı arttıkça rekabetin de artacağını ve bu oranların ucuzlayacağını dile getirdi.
Önder Halisdemir, Aktif Bank'ın hedeflerini anlatmak için dün İstanbul'daki Genel Müdürlük binasında ekonomi basını ile bir araya geldi. Halisdemir, 2007 yılında başlatılan yeniden yapılanma programı ile kadrosunu, ismini, stratejilerini yenileyen Aktif Bank'ın teknolojik altyapısı ve yeni jenerasyon bankacılık faaliyetleriyle, 'Doğrudan Bankacılık' ve 'Şehir Bankacılığı' kavramlarını Türk bankacılık sistemine kazandırdığını ifade etti.

4 BANKA ONAY BEKLİYOR

2007 Aralık'ta mevduat toplama izni için başvurduklarını hatırlatan Halisdemir, 4 bankanın daha izin beklediğini söyledi. Türkiye'deki bir ticari firmanın parasını dünyada istediği yatırım bankasında değerlendirebildiğine değinen Halisdemir, aynı şirketin kendi ülkesindeki bir yatırım bankasından yararlanamasından dert yandı.

Şirketler ağlarken bankaların iyi kar açıklama sebebi bu
'YILLARCA Türkiye'de banka sayısı fazla diye yanlış biçimde kanaat' uyandırıldığını anlatan Halisdemir, 'Banka sayısı olması gerekenden az olunca gereği gibi rekabet işlemiyor. Kart ücreti fazla, havale ücretleri fazla, kredi faizleri fazla, şirketler ağlarken bankalar nasıl bu kadar fazla kar ediyor diye şikayet ediliyor. Meselenin özüne bakan maalesef çok az. Sistemde az sayıda banka olması rekabetin etkin şekilde işlemesini önlüyor. Bunun maliyetini tüketiciler, şirketler genel ekonomi hep beraber ödüyoruz' dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder