29 Mayıs 2009 Cuma

DAHA ZOR GÜNLER BİZİ BEKLİYOR

Bankaların ve sermaye çevrelerinin sebep olduğu krizden başından sonuna kadar yoksullar etkilenmeye devam ediyor. Merkez Bankası raporunda, hanehalkları açısından krizin daha zorlayıcı bir dönemine girileceği belirtildi
Merkez Bankası krizin hızla yayıldığı gibi hızla atlatılamayacağı ve tüketicilerin kredi kartı borçlarına dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulundu. Hanehalkını zor günlerin beklediği vurgulandı. Hükümete de mali disiplin konusunda mesaj gönderen MB, yılda iki defa açıklanan Finansal İstikrar Raporu’nun birincisini yayımladı.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın imzasıyla yayımlanan raporda ekonomideki yavaşlama ve artan işsizliğe bağlı olarak, önümüzdeki dönemde hanehalkının yükümlülüklerini geri ödemede zorluklar yaşayabileceği belirtildi. Yurttaşların ihtiyaçları için kredi kartına yüklendiğine dikkat çekildi.

KREDİ KARTINA YÜKLENİLDİ
Bankaların ve sermaye çevrelerinin sebep olduğu krizin başından sonuna kadar yoksullar etkilenmeye devam ediyor. Merkez Bankası raporunda hanehalkları açısından krizin daha zorlayıcı bir dönemine girileceği belirtildi. Türkiye’de birçok ülkeye kıyasla hanehalkının durumunun görece iyi olduğunun belirtildiği raporda, “Ekonomik aktivitedeki yavaşlama ve artan işsizlik oranına bağlı olarak, önümüzdeki dönemde hanehalkının yükümlülüklerini geri ödemede zorluklar yaşaması olasıdır” denildi.
Raporda ayrıca yine işsizlik, nakit sıkıntısı gibi sebeplerle kredi kartlarının daha yoğun kullanılmasının ve kredi kartı faizlerinin tüketici kredilerine göre daha yüksek olmasının hanehalkının kırılganlığını artırdığı da vurgulandı.

‘KRİZ KOLAY BİTMEZ, MALİ DİSİPLİNE DİKKAT’
Merkez Bankası raporunda krizin birikmiş sorunlar ve dengesizliklerden dolayı hızla açığa çıktığı ancak toparlanmanın bu kadar çabuk olmayacağı belirtildi. Raporda, cari açığın kısa vadede aşağı yönlü eğiliminin sürmesinin beklendiği görüşüne yer verildi.
Toparlanmanın küresel ölçekte ele alınması gerekliliğinin altının çizildiği raporda, “Küresel toparlanmanın sağlıklı ve kalıcı olabilmesi için krize karşı uygulanan politikalardan çıkış stratejisinin iyi tasarlanması gerektiği uluslararası platformlarda tartışılmaktadır. Bu sorun ülkemiz açısından da geçerli olup, orta ve uzun vadede mali disiplinin sürdürülmesi ve yapısal formlara hız kazandırılması önem arz etmektedir” denildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder