12 Mayıs 2009 Salı

Merkez Burada Bankalar Nerede?

Merkez'in tek haneye indirdiği faizi bankaların yanlış anlayıp mevduat faizini düşürdüğünü belirten Sanayi Bakanı Çağlayan, "Sevgili kardeşim bu olmaz... Topladıkları mevduatta faizleri indiriyorlar niye? 'Merkez Bankası faiz düşürdü' güzel, satarken niye 20-25'le satıyorsun?" dedi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, faizlerin tek haneli rakamlara indiğini, bankaların da faizleri indirdiğini ancak, indirimi mevduat faizlerinde gerçekleştirdiklerini belirterek, "Sevgili kardeşim, bu olmaz" dedi. Krizden Çıkışta KOBİ Finans Sektörü İşbirliği panelindeki konuşmasına Çağlayan, kriz konusunda çok şey söylendiğini ama ne zaman biteceğini hiç kimsenin söyleyemediğini ifade etti.

BU KRİZİN FRENİ PATLAK

Çağlayan, krizi freni patlamış ve nerede ne zaman duracağı belli olmayan kamyona benzeterek, bazı bankaların geçmişten kalan bir takım alışkanlıkları, "tikleri" olduğunu söyleyerek, küresel kriz başladığında bazı bankaların ani frene bastıklarını, herkesin defansa çekilmeye başladığını anlattı.

PARANIZI SATACAKSINIZ

Bakan Çağlayan, "Ne bankacılık sektörünün ne reel sektörün defansa çekilmeye hakkı var. Bankacılık sektörü bir kere bisiklete binmiş, pedala basmak zorunda, basmazsa yerde..." şeklinde konuştu. Zafer Çağlayan, Türk bankacılık sektörünün son derece sağlıklı ve dimdik ayakta olduğunu belirterek, "Banka topladığı parayı satmak zorunda. Faizler tek haneli rakamlara indi. Sağ olsun bankacılık kesimi de faizleri indirdi ama nerede? Mevduata verdikleri faizleri indirdiler. Sevgili kardeşim bu olmaz..." dedi.

24 SAAT ÜRETİM YAPIYORUZ

"Topladıkları mevduata çok düşük faizler indiriyorlar. Niye (Merkez Bankası faiz düşürdü) güzel, satarken niye 20-25'le satıyorsun? (O zaman risk primi var). " diye konuşan Sanayi Bakanı, "Türkiye'de şu anda bütün otomobil fabrikaları 24 saat üretime geçti. Tek taraflı hareket etmemek lazım" dedi.

OKSİJEN KESMEK YANLIŞ

Kredi Garanti Fonu ile KOBİ'lerin yeniden kredi kullanma imkanı olacağını, bu kredilerin yüzde 60'ının devlet garantisinde olacağını vurgulayan Çağlayan, "Bankalarımızdan ricam bu Kredi Garanti Fonu uygulaması yapılırken işletmelerimize yeni krediler vermesi, yeni oksijen vermesi önemli..." ifadelerini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder