8 Mayıs 2009 Cuma

Denizbank Ciftci Kredisinde Önde Kosuyor


Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş geçen hafta sonu çiftçiyi kredilendirme konusunda yaptıklarını anlatan bir basın toplantısı düzenledi. Hakan Ateş’ten öğrendiğimize göre Türkiye’de toplam banka kredilerinin ortalama olarak sadece yüzde 5.5’u tarım sektörüne ayrılmış iken, Denizbank’ın toplam kredileri içinde tarım kredilerinin payı yüzde 16.0’yı bulmuş. Banka halen 250 bin çiftçiye kredi veriyormuş.

2012 yılı hedefleri her 4 çiftçiden birinin kredi ihtiyacını karşılamak imiş.Bizde eskiden sadece Ziraat Bankası çiftçiye kredi verirdi. Şimdilerde Ziraat Bankası’nın toplam kredileri içinde tarım kredilerinin payı azalmaya başladı. Buna karşılık özel bankalar tarım sektörünü de kredilendirir oldu.Özel bankalar içinde Denizbank’ın tarım kredilerinde öne çıkmasının bir nedeni var. Denizbank 2003 yılında TMSF’den (Bölgesel tarım kredilerinde ihtisası olan, 1913 yılında kurulan Milli Aydın Bankası’nın devamı) Tarişbank’ı satın aldı. Tarişbank’ın 29 şubesi ve uzman 305 personeli Denizbank’ın tarım kredilerinde öne çıkmasına destek verdi.Ziraat Bankası’nın klasik uygulaması, ipotek karşılığı tarım kredisidir. Daha sonra genelde çiftçinin ne yaptığıyla ilgilenilmez.Denizbank’ın çiftçi kredi uygulamaları her ihtiyaca ve ürün çeşidine göre değişiyor ve kredi verildikden sonra da çiftçiyle ilişki sürüyor.


Tarım az destekle şahlanır

Tarım kredileri her zaman önemlidir. Ama şimdi önemi daha da arttı. (1) Krizde diğer sektörlerde üretimi sürdürmek güçtür. Talep daralır. Tarım ürünlerine talep devam etmektedir, az bir destek ile üretim artırılabilir. Krizde tarımsal üretimdeki artış, ekonomiye destek verir.

(2) İşsizlik artıyor. Kırsal alanlardan kentlere göçü tersine çevirmek, artan nüfusa iş bulmak için tarım bir hazinedir. Biz bu hazineyi küçümsüyoruz. Tarımdaki destekler üretim, gelir ve istihdam artışı sağlayacak.

(3) Bankacılıkta kredi çeşitliği ve kolaylığı çiftçiyi rahatlatacak.

Denizbank tarımı sevdi

Genel Müdür Hakan Ateş ile konuştum. Denizbank olarak çiftçiye sağladıkları imkânları anlattı. Bankanın 450 şubesinin 215’i tarım kredisi dağıtıyor. Şimdilerde ‘Yeşil Damla’ adı ile sadece çiftçiye hizmet verecek 60 özel şube açılıyor.-Ziraat Bankası çiftçi kredilerinde yüzde 95 ipotek şartı varken Denizbank kredilerinin yüzde 95’i çiftçi imzasıyla veriliyor.


- Çiftçi mazot ve gübre gibi ana ihtiyaç maddelerini harman sonu ödenmek üzere tefeciden aylık yüzde 6 faiz ile veresiye alabilirken, Denizbank Çiftçi Üretici Kartı ile, tarım girdilerini satın aldığı günkü fiyat üzerinden, 5 ayı faizsiz harman sonu ödemeli temin edebiliyor.


- Bankanın 120 çeşit tarım ürünü için uyguladığı farklı kredi türleri var. Çiftçinin ürününü (tarım sigortasıyla) sigortalıyor.- Üreticilere budama teknikleri, gübre kullanımı, hayvan sağlığı, seracılık, sulama, süt sağım teknikleri, zararlılarla mücadele, toprak analizleri gibi konularda uygulamalı eğitim veriliyor.


- Banka, maddi imkânı sınırlı müşterilerinin çocuklarını (TED) Türk Eğitim Derneği aracılığıyla tam eğitim bursuyla destekleyerek okumalarını sağlıyor.Denizbank, Zorlu grubu tarafından önceki yıl Fransız


-Belçika ortak sermayesiyle kurulu Avrupa’nın en büyük bankalarından 17.5 milyar euro sermayeli Dexia Grubu’na satılmıştı.Dexia Grubu’nun Avrupa’daki bankalarında tarım kredisi uygulaması yok. Türkiye’deki uygulamayı başlatan ve sürdüren Genel Müdür Hakan Ateş başkanlığındaki Türk yöneticiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder