29 Mayıs 2009 Cuma

Bankaların Kredi Vermesini Kolaylaştırıcı Tedbir Alacağız

Bankalar, krizin kendini hissettirdiği 2008 sonbaharından beri reel sektöre kredi kullandırmakta nazlanmakla eleştiriliyor. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankaların kredi kullandırmasını kolaylaştıracak tedbirler alma konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) genel kurul toplantısında konuşan Babacan, "Bankacılık sektörünün aktif kalitesini bozmadan, özel kesime kaynak aktarmak için çaba sarf etmek, ekonomimiz ve ülkemiz açısından oldukça önemlidir. Bu noktada, bankaların kredi kullandırmasını kolaylaştıracak tedbirleri almakta kararlı olduğumuzu vurgulamak istiyorum." dedi.

Reel sektör ile bankaların 'et ve tırnak gibi olduğunu' ifade eden Babacan, krizin aşılması için iki sektör arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Babacan, "Kriz öncesi dönemde kredi kullanımında ve geri ödemesinde sıkıntı yaşamayan firmalara, bu dönemde de kredi sağlanmasının ekonomik aktiviteyi destekleyeceğini ve ülkemizin bu dönemi en az zararla atlatmasına yardımcı olacağını düşünüyorum." diye konuştu. Dünyada azalan talep ve güven kaybı yüzünden 2009'da küçülme, 2010'da ise ancak ılımlı bir büyüme gerçekleşeceğini kaydeden Ali Babacan, bankaların etkin risk yönetimi ile bu sıkıntıları aşacağına olan inancını dile getirdi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin ise konuşmasında bankaların kârlılığına dikkat çekti.

Bilgin, "2009 yılında bankaların kârlarının bir miktar azalacağını öngörsek de 2008'deki kâr düzeyini yakalayacağını hesaplıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Krize yüzde 18'lik sermaye yeterlilik rasyosu ile giren Türk bankaları, 2009'un ilk çeyreğinde toplamda 5,2 milyar lira kâr açıkladı. Bilgin, kredi kalitesindeki bozulma ihtimaline ve beklenmedik olumsuz gelişmelere karşın martta elde edilen rakamları ise tampon olarak gördüklerini kaydetti.
Tevfik Bilgin, kurlardaki değişim ve parite etkisi giderildiğinde bankacılığın kredili mevduat düzeyi bakımından 8 ay önceki halini koruma gayretinde olduğunu anlattı. TBB Başkanı Ersin Özince de, temkinli yönetim anlayışı ile yeniden yapılanma sayesinde bankacılık sektörünün daha sağlıklı ve şoklara daha dayanıklı hale geldiğini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder