17 Mayıs 2009 Pazar

Halkbank Faizleri Yüzde 10'a İndiriyor


Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini kredi maliyetlerine yansıtmaya başladıklarını ifade ederek kredide yüzde 10 müjdesi verdi.

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 2009'da sektör ortalamasının üzerinde bir kredi büyümesi sağlayacak yüksek likidite ve kaynağa sahip olduklarını söyledi. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini kredi maliyetlerine yansıtmaya başladıklarını ifade eden Aydın, şuanda yüzde 13 faiz oranı ile kullandırdıkları esnaf kredisine 16 mart itibariyle yüzde 10 faiz uygulayacaklarını kaydetti.

Aydın, nisan ayında bir tasfiye programı yapacaklarını, borçlarını ödemek isteyen, ayakta kalacağına inanan firmalara borçlarını orta vade, gerekirse uzun vadeye yayarak ödeme olanağı sağlayacaklarını belirterek, "Bize diri firma lazım." dedi.
Aydın, bankanın 2008 yılı finansal sonuçlarını, önümüzdeki döneme ilişkin beklenti ve hedeflerini düzenlediği basın toplantısında duyurdu. Dünyanın bugün farklı bir krizle karşı karşıya olduğunu ifade eden Aydın, "Ancak hiçbir kriz sonsuza kadar devam etmez. Hiçbir problem sürekli negatifi pompalayarak ortadan kalkmaz." dedi.


Halkbank'ın büyüme ile birlikte karlılık ve verimliliği de esas alan bir banka olduğuna dikkat çeken Aydın, geçen yıl 1 milyar 18 milyon lira kazandıklarını belirterek, ''Yaklaşık yüzde 10'luk düşüşümüz var.'' dedi. Aydın'ın verdiği bilgilere göre, geçtiğimiz yıl sektör yüzde 26 büyürken, Halkbank yüzde 27'lik bir büyüme gerçekleştirdi.

Büyümenin temel dayanağı olan mevduatta da yüzde 30,6 ile sektör ortalamasının biraz daha üstünde seyreden banka, sektörde yüzde 30'luk kredi büyümesi olan dönemde kredi büyümesinin yüzde 42,6 olarak gerçekleştirdi. Halkbank'ın Advantage ile yaptığı anlaşmanın sonuçlarını aldığını aktaran Aydın, kredi kartlarında yüzde 47'lık bir büyüme sağladıklarını söyledi.


"ÖYLE BİRİLERİNİN SÖYLEDİĞİ GİBİ ÇOK ACAYİP KÖTÜ BİR DURUM YOK"


Hiçbir mevduatı büyümek için toplamadıklarına işaret eden Aydın, bankanın asli görevinin topladığı her mevduatı reel sektöre kredi olarak vermek olduğunu ifade etti.

Aydın, Halkbank'ın şu anda mevduatı krediye dönüştürme oranının yüzde 64,2'ye ulaştığını kaydetti. İSO kayıtlarına göre ilk 500'deki firmaların yüzde 80'i ile çalıştıklarını, KOBİ kredilerinde yüzde 45,2'lik artış sağladıklarını aktaran Aydın, ticaret ve sanayi odalarıyla yaptıkları işbirlikleri sonucunda 7 bin 969 firmaya 1,3 milyar lira kredi kullandırdıklarını bildirdi. Aydın, Eylül 2008'den bu yana 24 bin 500 yeni ticari müşteri kazandıklarını, toplam aktiflerde kredi payının yüzde 50'yi geçtiğini belirterek, ''Alacağımız daha çok yol var.


Onun için diyoruz ki reel sektörün içi, gönlü rahat olsun. Biz varız ve bunu fonlayacak imkanımız var.'' ifadelerini kullandı. Sorunlu kredi toplam kredi rasyosunun yüzde 5,4 iken, şu anda bu oranın yüzde 4,7 olduğunu dile getiren Aydın, ''Demek ki, öyle birilerinin söylediği gibi çok acayip kötü bir durum yok. Elbette eylülün öncesi ile sonrası birbirinden farklı. Ama öyle 'yandım, öldüm, bittim' diyecek şey yok.'' dedi.


"ASGARİ 25 TANE YENİ ŞUBE AÇACAĞIZ''


"Bize diri firma lazım" diyen Hüseyin Aydın, 3 bin 378 firma ve 480 milyon 960 bin lirayı yapılandırdıklarını, hem aktif kalitelerini koruduklarını hem de firmaları yaşattıklarını söyledi. Nisan ayında bir tasfiye programı yapacaklarını, borçlarını ödemek isteyen, ayakta kalacağına inanan firmalara borçlarını orta vade, gerekirse uzun vadeye yayarak ödeme olanağı sağlayacaklarını kaydetti.


Hüseyin Aydın, geçtiğimiz yıl, 2003 adet personel aldıkları, krizin başladığı dönemden bugüne kadar da 521 kişinin Halkbank'ta çalışmaya başladığını söyledi. Geçen yıl 32 adet, bu yıl 11 adet şube açtıklarını belirten Aydın, ''Asgari 25 tane yeni şube açacağız.'' dedi.
Halkbank Genel Müdürü Aydın, 2009'da sektör ortalamasının üstünde kredi büyümesi sağlayacaklarını belirterek, bunu yapabilecek yüksek likidite ve kaynağa sahip bulunduklarını vurguladı.

Aydın, mevduatta tabana yaygınlık konusunda gayret göstereceklerini söyledi.
Merkez Bankasının faiz indirimleri bankaların kaynak maliyetlerini aşağı çektiğini, bunu kredilerine yansıtmaya başladıklarını ifade eden Aydın, yaklaşık 300 bin esnafın şuanda bizim kredi müşterileri olduğunu belirtti. Halkbank'ın bu müşterilerine 3,2 milyar TL kredi kullandırdığını aktaran Aydın, "Esnafın bu krediyi kullanma maliyet bugün yüzde 13. Mart 16'dan itibaren bu kredi faizini aşağı çekiyoruz. Artık esnaf Halkbank'tan yüzde 10 faizle kredi kullanacak. KOBİ'lere, Ticari firmalara, kullandırdığımız kredi maliyetlerini de aşağı yönlü revize edeceğiz." diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder