3 Temmuz 2009 Cuma

İşte Bankaların Büyüme Sırrı: Krediyi Kes, Hazine'ye Borç Ver

Küresel krizin etkisiyle Türkiye ekonomisi tarihî oranda küçülürken, finansta tersi bir durum yaşanıyor. Ülke ekonomisi yüzde 13,8 oranında daralırken, ağırlığını bankaların oluşturduğu mali aracı kuruluşlar geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 10,8 büyüdü.

Buna rağmen finans kesiminin krizin etkisiyle zor günler yaşayan esnaf ve KOBİ'lere bakışında değişiklik olmadı. 31 Aralık 2008 tarihinde 372 milyar 812 milyon TL olan sektörün toplam kredileri 25 Haziran itibarıyla 371 milyar 713 milyon lira oldu. Aradan altı ay geçmesine rağmen kredi miktarını 1 TL bile artırmayan bankalar sırtını vatandaş ve devlete dayadı. Yılbaşında 469 milyar TL olan sektörün toplam mevduatı geçen hafta itibarıyla 484,9 milyar liraya kadar yükseldi.

Yaşananların perde arkasında kredi iştahsızlığı olduğunu belirten sektörün duayen isimlerinden Bülent Şenver'e göre bankacılıktaki büyümenin perde arkasında Hazine yatıyor. Bankaların risk ve kredi iştahsızlığı sebebiyle rotayı devlete çevirdiğini aktaran Şenver, "Ekonomide yaşanan küçülmenin bankacılık kesiminde fazlaca hissedilmemesinin en önemli sebeplerinden biri kamu kâğıtlarından kaynaklanıyor. Kredi vermekte iştahsız olan bankalar bu dönemde Hazine bonosuna yatırım yaptılar.

Bu da onları korunaklı hale getirdi." dedi. Ekonomideki daralmanın bankalara geç yansıyabileceğini aktaran Şenver, önümüzdeki dönemde bankaların da reel sektördeki küçülmeyi hissedeceğini aktardı. Üst düzey bir banka yetkilisi ise altı ayda 15 milyar TL'lik mevduat artışı meydana geldiğini belirterek buradan toplanan paranın kamu kâğıtlarına yatırıldığını aktardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder