4 Temmuz 2009 Cumartesi

ESNAF, KRİZDEN EN ÇOK ETKİLENEN SINIF OLDU``

Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Mehmet Kalyoncuoğlu, büyük marketlerin Kastamonu`ya gelmesiyle birlikte ekonomik krizden en çok Kastamonulu küçük esnafının etkilendiğini söyledi.

Küçük esnafın, büyük marketlerin Kastamonu`ya gelmesiyle çok sıkıntılı günler yaşadıklarını ifade eden Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Mehmet Kalyoncuoğlu, ``Kriz Kastamonu`da gros marketlerin gelmesiyle başladı.

Dünyada yaşanan global krizden de esnaf en çok etkilenen sınıf oldu. Gros marketlerden önce, mahalle bakkalları, kasapları ve manavları vardı. Bunlar para kazanıyorlardı ve bu para yine bu ilde harcanıyordu. Gros marketlerde para tek elde toplandıktan sonra Kastamonu`da bunun harcanma imkanı yok çünkü mallar dışarıdan geliyor. Bu da esnafı çok etkiledi.

Esnafın kredi alırken işinde kullanmasıyla ilgili sıkıntılar başladı. Esnafın da bankadan kredi alması zorlaştı. Çapraz krediler çoğaldı. Esnafımız oldukça sıkıntı içinde. Okulların kapaması, üniversiteden yararlanma imkanı olmayışı, herkesin tatile çıkması işleri daha da zorlaştıracak gibi görünüyor`` dedi.


Daha önceki dönemde imalat sanayicisine yönelik hazırlanan Cansuyu Kredisi`nin hizmet sektörü için de geçerli olmasıyla ilgili kanunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandığını ifade eden Kalyoncuoğlu, ``Cansuyu kredisi önce imalatçılara çıkmıştı. Yeni çıkan yasayla da Cumhurbaşkanı onayladı ve Resmi Gazetede yayınladı. İşleyişi ile ilgili tebliğ gelmedi. Onun için esnafımız bu Cansuyu Kredisini uzun süreden beri bekliyor hizmet sektörünü ilgili olarak. İleriki günlerde bakanlar kurulundan çıkıp, tebliğ haline geldiği zaman esnafımız biraz rahatlayacaktır`` şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder