6 Temmuz 2009 Pazartesi

Bankaların Kâr Artışı Yavaşlayacak


Merkez Bankası'nın hazirandaki faiz indiriminden sonra 'bu son' sinyalini vermesi ilk çeyrekte tüm sektörlerin aksine büyüyen bankacılık sektörünün kârını olumsuz etkileyecek. İlk çeyrekte 5 milyar TL kâr eden bankaların hazine kağıtlarından gelen gelirlerinin azalması bekleniyor.


Faiz oranlarını son 8 ayda 800 baz puan indiren Merkez Bankası'nın, haziranda bu son sinyalini vermesi bankaların ikinci çeyrek kârlarını olumsuz etkileyecek. Yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre karlarını yüzde 32 artırarak 5 milyar TL'ye çıkaran bankalar faiz indirimlerinin devam etmemesi halinde, portföylerinde tuttukları hazine kağıtlarından dolayı, ikinci yarıdan sonra daha düşük kâr marjları ile çalışmak zorunda kalacak.

Kar artışının yanı sıra büyüme verilerine göre tüm sektörlerde yaşanan küçülmenin aksine mali aracı kuruluşlar yüzde 10,8 büyüdü. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını son aylarda hızlı bir şekilde indirmesinin bankacılık kesiminin büyümesinde etkili olduğunu belirten EFG Yatırım Bankacılık Analisti Mete Yüksel, Bankalar mevduatları her ay bir önceki aya göre çok daha düşük fiyatladı.

Ayrıca faiz düşüşü ile birlikte bono fiyatlarının yükselmesi de olumlu etki yarattı dedi. Bankaların çok büyük bir vade uyumsuzluğu ile çalıştığını ifade eden Yüksel, sektörde mevduatların ortalama vadesinin bir ay, kredilerde ise bir yıl olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: Faizlerin çok aşağı indiği bir ortamda mevduatlar her ay bir önceki aya göre çok daha düşük fiyatlanır. Buna karşılık bankalar kredileri daha önce sözleşme yaptıkları faiz oranları ile tahsil etmeye devam ederler.

İkinci yarı yatay geçecek

Faiz indirimleri ile bankaların ellerinde bulunan bonoların fiyatlarının da yükseldiğine dikkat çeken Yüksel, Yine de finans kesiminin büyümesini sürdürebilir olduğu kanısında değilim. Çünkü faiz düşüşünün sonlarındayız. Bankalar özellikle karlılık açısından bu yıl tarihlerinde görmedikleri ilk 6 ay geçirdiler diye konuştu. Faizlerin artık bu denli hızlı düşmeyeceği için ikinci yarının çok daha yatay geçeceğine dikkat çeken Yüksel, mevduat ve bono faizlerinin de aşağı inmeyeceğini kaydetti. Yüksel, buna karşılık kredi faizlerinin düşeceğini, bunun da büyümeyi tetikleyeceği için yılın ikinci yarısında daha düşük marjların ama daha yüksek kredi büyümesinin yaşanacağını ifade etti.

Ekonominin lokomotifi olamazlar

Finans Yatırım Bankacılık Analisti Sadrettin Bağcı ise 2001'de bankalar dövizde açık pozisyon taşıyordu. Kontrol iyi değildi. Kamu bankaları sistemin sağlıklı çalışmasını engelliyordu dedi. Bağcı, BDDK'nın artık çok daha aktif çalıştığını söyledi. Bankacılık sektöründe faiz indirmlerinin mevduat maliyetlerini aşağı çektiğini belirten Bağcı, Bu durum 3. ve 4. çeyrekte normale döner. Yine de finans kesimi bence hiçbir zaman ekonominin lokomotifi olmaz. Çünkü bankaları kredi vermeye zorlayamazsınız diye konuştu.

Finansbank Baş Ekonomisti İnan Demir
DİBS KAZANÇLARI ETKİLENECEK

Merkez Bankası'nın önden yüklemeli faiz indirimleri ilk çeyrekte bankacılık sektörünün karlılığını olumlu etkiledi. Ancak bu büyüme ile faiz indirimleri arasında doğrudan bir ilişki kurmamak gerekiyor.

Faiz indirim sürecinin sonuna gelinmesi ise hem DİBS portföyünden elde edilen sermaye kazançlarının yavaşlaması hem de aktif ve pasifler arasındaki net faiz marjının daralması nedeniyle bankaların kârlılığının ilk çeyreğe kıyasla azalmasına neden olacak. Bu anlamda, en yüklü faiz indirimlerinin yılın ilk aylarına yoğunlaşmasıyla bankalar için kârlılık da yılın ilk aylarında daha iyi seviyelerde gerçekleşti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder