13 Ekim 2009 Salı

KOBİ'lere 10 Milyar Liralık Destek Geliyor

Hazine'den Kredi Garanti Fonu'na kaynak aktarımı ile ilgili imzalar bugün atılıyor. Artık kredi sıkıntısı çeken KOBİ'nin imdadına KGF yetişecek

KÜRESEL kriz nedeniyle kredi bulmakta zorlanan KOBİ'lere 'kolay kredi' yolu sonunda açılıyor. Hazine'den Kredi Garanti Fonu'na 1 milyar TL'lik kaynak aktarımına ilişkin imzalar, bugün atılıyor.

Böylece, KOBİ'lere toplam 10 milyar TL'lik kefalet desteği sağlanabilecek. En az 20 bin KOBİ'nin yararlanması beklenen destekte, Hazine, alınan kredinin yüzde 65'ine kefil olacak. KOBİ'ler, küresel kriz nedeniyle bankalardan kredi almakta güçlük çekerken, bu durumdaki işletmelerin imdadına Kredi Garanti Fonu (KGF) yetişecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan kriz paketleri içinde yer alan, Hazine'nin Kredi Garanti Fonu'na 1 milyar TL'lik kaynak aktarmasını öngören protokol, gecikmeli de olsa bugün imzalanıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ev sahipliğinde yapılacak törene, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, Bankalar Birliği Başkan Vekili Varol Civil, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ile KGF Başkanı Faik Yavuz katılacak.

Bugün atılacak imzalarla, fonun 60 milyon TL olan sermayesi de 240 milyon TL'ye yükselmiş olacak. KGF'nin, ağustos ayında yapılan Genel Kurulu'nda, fonun sermayesine bankalar da ortak olmuştu. Böylece, fonun ortakları, TOBB, KOSGEB ve bankalar olmuş oldu.

Hedef 20 bin işletmeye cansuyu

KREDİ Garanti Fonu'na Hazine'nin vereceği 1 milyar TL'lik kaynakla, 10 milyar TL'lik kefalet hacmi yaratılıyor. Şu an KGF'nin portföyünde 5 bin KOBİ bulunurken, yeni dönemde fon kaynaklarından kefalet desteği sağlanacak KOBİ sayısının en az 20 bin olması bekleniyor.

KOBİ'lere döviz cinsinden ve dövize endeksli kredi kullandırılması ve kredilerin asgari 6 ay, azami 4 yıl vadeye sahip olması da planlanıyor. Sağlanacak kefalet tutarı işletme başına 1 milyon TL'yi, risk grubuna ait işletmeler için ise 1,5 milyon TL'yi geçemeyecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder