16 Ekim 2009 Cuma

Merkez Bankası’ndan Bankalara 3.3 Milyar TL’lik Destek


Merkez Bankası, bankaların yüzde 6 olan Türk parası zorunlu karşılık oranlarının yüzde 5 düzeyine indirilmesiyle, bankacılık sistemine yaklaşık 3.3 milyar TL kalıcı likidite sağlandığını açıkladı.

Merkez Bankası, likidite koşulları ve kredi piyasası gelişmelerinin izleyeceği seyre bağlı olarak gerekli görülmesi halinde, her iki yönde de tekrar zorunlu karşılık oranlarını ayarlanabileceğini bildirdi.

-Merkez Bankası, bankaların yüzde 6 olan Türk parası zorunlu karşılık oranlarının yüzde 5 düzeyine indirilmesiyle, bankacılık sistemine yaklaşık 3.3 milyar TL kalıcı likidite sağlandığını açıkladı.

Merkez Bankası, likidite koşulları ve kredi piyasası gelişmelerinin izleyeceği seyre bağlı olarak gerekli görülmesi halinde, her iki yönde de tekrar zorunlu karşılık oranlarını ayarlanabileceğini bildirdi.
Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, piyasadaki likidite miktarını kalıcı olarak değiştirmek için kullanılabilecek etkin araçlardan biri olan zorunlu karşılık oranlarında yapılan değişikliğin gerekçesiyle ilgili açıklama yaptı.

Türk parası zorunlu karşılık oranlarının yüzde 5 düzeyine indirilmesiyle, bankacılık sistemine 3.3 milyar TL kalıcı likidite sağlandığına dikkat çeken Merkez Bankası’nın açıklamasında küresel piyasalarda yaşanan krizin etkisiyle bankacılık sektörünün yurtdışından fonlama imkanlarının daralması ve artan ihtiyatlılık nedenleriyle kredinin arzının azaldığı belirtilerek, belirsizliklere ve yavaşlayan iktisadi faaliyete bağlı olarak kredi talebinin gerilediği, sonuç olarak da kredi piyasasının küçüldüğü vurgulandı.

Para politikası faiz oranlarında 2008 yılı Kasım ayından beri devam eden indirimlerin son dönemde piyasa faizlerine daha fazla yansımaya başladığına işaret edilen Merkez Bankası’nın açıklamasında, "Bankamızın Türk parası ve döviz likiditesine ilişkin aldığı önlemler ile küresel piyasalarda risk algılamasındaki olumlu gelişmelerin desteğiyle, kredilerde sınırlı da olsa bir toparlanma gözlenmeye başlanmıştır.

Bu dönemde aracılık maliyetlerini azaltmak ve piyasaya kalıcı likidite sağlamak yoluyla Türk parası kredilerde kaydedilen artış eğilimini desteklemek amacıyla, Bankamızca şimdiye kadar alınan önlemlere ek olarak, hâlihazırda yüzde 6 olan Türk parası zorunlu karşılık oranı 1 puan azaltılarak yüzde 5 düzeyine indirilmiştir. Türk parası zorunlu karşılık oranında yapılan bu indirimle bankacılık sistemimize yaklaşık 3,3 milyar TL kalıcı likidite sağlanmış bulunmaktadır" denildi.

Açıklamada, piyasadaki likidite miktarını kalıcı olarak değiştirmek için kullanılabilecek etkin araçlardan biri olan zorunlu karşılık oranlarının, likidite koşulları ve kredi piyasası gelişmelerinin izleyeceği seyre bağlı olarak gerekli görülmesi halinde, her iki yönde de tekrar ayarlanabileceğine dikkat çekildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder