14 Ekim 2009 Çarşamba

Sel Mağduru Firmalara Büyük Destek


İstanbul Ticaret Odası (İTO), Vakıfbank’la yaptığı protokol çerçevesinde sel mağduru firmalara protokolle dört ayrı kredi paketi seçeneği sunacak. Krediler, zarar gören firmaların tadilat, hammadde alımı, makina yenileme ve ihracat finansmanı ihtiyaçlarını karşılayacak.

İTO’dan yapılan açıklamada, İTO ve Vakıfbank arasında protokolle, selzede işadamlarına 4 farklı kredi paketi sağlanacağı bildirildi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş açıklamada, kredi desteği ile selzede işadamlarının yaralarını bir an önce sarmayı amaçladıklarını belirterek, “Bütün çabamız, İTO üyesi işadamlarımızın zararlarını bir an önce kapatmaları ve ticari faaliyetlerine kaldıkları yerden devam etmeleri. Odamız ve Türkiye Vakıflar Bankası işbirliği ile sağlanacak dört kredi paketinin firmalara bu zor zamanlarında önemli bir destek olacağını düşünüyoruz” dedi. Yalçıntaş, selden zarar gören firmaların İTO’ya olan aidat borçlarıyla ilgili de bir düzenleme yapıldığını bildirdi.

-İHTİYACA GÖRE DÖRT KREDİ PAKETİ HAZIRLANDI-

İTO’nun Vakıfbank aracılığıyla kullandıracağı kredi, işadamlarının ihtiyaçlarına yönelik olarak çeşitlendirildi. Hazırlanan dört paket şunlar: Tadilat Kredisi, Hammadde Alım Kredisi /Stok Finansmanı, Yenileme Yatırımları ve İhracat Destek Kredisi. Bu kredilerle, işadamlarının farklı ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor. Selden zarar gören İTO Üyeleri, Oda’dan alacakları bir teyit yazısı ile Vakıfbank şubelerine başvuracaklar. Söz konusu yazı için de üyelerin İTO Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi’ne ulaşarak, polis ve itfaiye raporlarını iletmeleri gerekiyor.

İTO üyelerinin kullanabileceği kredi paketleri ve özellikleri şöyle:

- Tadilat Kredisi: Tadilat Kredisi’nde kredi limiti 100 bin TL. 24 ay vadelinin kredinin ilk 6 ayı ödemesiz olacak. Faiz oranı yüzde 0.99. Bu kredide dosya masrafı alınmayacak.

- Hammadde Alım Kredisi/Stok Finansmanı: Azami 9 ay vadeli kullandırılacak Hammadde Alım Kredisi/ Stok Finansmanı için vade ile uyumlu TRLIBOR+ yüzde 2.5 faiz oranı uygulanacak. Faiz ve anaparanın tamamı, vade sonunda diğer yasal kesintileri ile birlikte nakit olarak firmadan tahsis edilecek.

- Yenileme Yatırımları Kredisi: Bu kredi, imalat sanayinde faaliyet gösteren İTO Üyelerine işleriyle doğrudan ilgili, makina, teçhizat ve ekipman alımlarının finansmanına yönelik olarak kullandırılacak. Firma, makine teçhizatının fatura değerinin yüzde 85’ini bankadan kredi olarak alabilecek. Bir yıla kadar ödemesiz olacak Yenileme Yatırımları Kredisi, 60 aya kadar vade ile yüzde 1.30 faiz oranıyla verilecek.

- İhracat Destek Kredisi: İhracatçı sel mağduru işadamları da İhracat Destek Kredisi kullanabilecek. İhracatın finansmanı amacıyla verilecek Rotatif İhracat Döviz Kredisi, 18 ay vadeli olacak. Kredinin faizi LIBOR+yüzde 4.5 ve Euro-LIBOR+yüzde 4.5 olarak hesaplanacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder