17 Kasım 2009 Salı

Pirim Affıda Krize Takıldı

Prim affında beklenen hedef olmadı.Geçen yıl mayıs ayında büyük umutlar ve ‘son defa’ şerhiyle ilan edilen prim affında beklenen hedefler tutturulamadı.

Ekonomik kriz, iyi niyetli bu girişimi de olumsuz etkiledi. 23 milyar liranın yapılandırıldığı aftan 14,5 milyar lira tahsilat bekleniyordu. 2008’de bu kadar sorun yoktu. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) 6,5 milyar lira para aktı. 2009 yılına girince gelen para hızlı bir şekilde kesildi, 1,5 milyar lira toplanabildi.

Tabiki affa yoğun başvuru olmuştu. 458 bini SSK’lı işveren ve 785 bini Bağ-Kur’lu esnaf; toplam 1 milyon 262 bin kişi borçları için SGK’yla masaya oturarak anlaştı. Aftaki indirim oranları yüzde 85’lere varıyordu. Zamanında ödenmeyen taksitler yüzünden af protokolü hâliyle geçersizleşti. İşveren ve esnaf yeniden yapılandırma istiyor.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, küçük esnafın darboğazı sıfır faizli krediyle aşabileceğini söylüyor. Aftan en fazla primlerini çeşitli sebeplerle aksatmak zorunda kalan emeklilik aşamasındaki Bağ-Kur’lular faydalandı. SGK verilerine göre 75 bin 467 kişi banka kredisi kullanarak en düşüğü 533 lira maaşla emekliye ayrıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder