10 Kasım 2009 Salı

Esnafa Cansuyu Kredisi

desEsnafa Cansuyu kredisi, vergi ve sigorta prim borcuna takıldı
Küresel ekonomik kriz sebebiyle zora giren esnafı rahatlatmak için KOSGEB desteğiyle verilen Cansuyu Kredisi, Bağ-Kur ve SSK prim borcu ile vergi engeliyle karşılaştı. Vergi veya prim borcu olan esnafa kredi kullandırılmıyor. Bankalar, esnaftan öncelikle vergi ve sigorta prim borçlarını kapatmasını istiyor.

Cansuyu olarak adlandırılan kredi, küresel krizde zor durumdaki esnafı rahatlatmıştı. Sıfır faizle verilen kredinin ana parasını esnaf, faizi ise KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) kaynaklarından karşılanıyordu. Yoğun ilgi üzerine devam ettirilen destekler, kasım ayı itibarıyla tekrar uygulamaya konuldu. Ancak, önceki dönemde kredi faizinin tamamı bakanlığa bağlı KOSGEB kaynaklarından karşılanırken, yeni kullanımda faizin yüzde 25'ini krediyi kullanan esnaf ödeyecek. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın daha önce sadece imalatçı esnafa verdiği KOSGEB destekleri kanun değiştirilerek diğer esnaf ve girişimcilere de kullandırılmaya başlandı.

Esnafı sevindiren değişiklik kapsamında ilk kredi dağıtılıyor. Ancak, kredi için bankaların vergi ve sigorta borcu engeli çıkarması esnafı üzdü. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın Cansuyu Kredisi'ni kullanmakta zorluk çektiğini söyledi.

Şartların kolaylaştırılmasını isteyen Palandöken, şöyle konuştu: "Adı Cansuyu Kredisi. Ancak, esnaf krediyi kullanamıyor. Esnaf borcu olmasa zaten kredi kullanmaz?" Yıllık enflasyonun yüzde 5'e düşmesine rağmen vergi ve sigorta borcu faizinin yüzde 30 olduğuna işaret eden Palandöken, "Kredi alınsa bile tamamı borca gidiyor.

Esnaf yine sıkıntıda kalacak." değerlendirmesini yaptı. Bakanlıktan krediyi esnafın kullanabilmesi için şartların yumuşatılmasını talep eden TESK Başkanı, esnafın borcunu ekonomi canlandıktan sonra ödemesine dair düzenleme yapılmasını da istedi.

Palandöken, önceki Cansuyu Kredisi'nin esnafa hiçbir faiz yükü getirmediğini, son kredilerde ise faizin yüzde 25'ini esnafın ödeyecek olmasının da ayrı bir yük oluşturduğu bilgisini verdi. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç de, KOSGEB desteklerine ilişkin yeni yapılan düzenlemede yer alan "Vergi ve prim borcu olmayacak" maddesinin kaldırılmasını istedi.

Özgenç'e göre, kredi kullanımı için "Belirtilen tarihten iki yıl öncesine kadar takibe düşmüş ve kamu kurumlarına vadesi geçmiş borçları olmayacak" demek, krediyi vermemek anlamına geliyor. Özgenç'in çözüm önerisi ise şöyle: "Krediyi kullanacak KOBİ'nin borçlarıyla ilgili resmi bir yazıyı bankalar kabul etmeli ve "Mahsuplaşma vb. şekilde" krediyi kullandırmalı."

Kanun değişikliğiyle birlikte bakanlık, esnaf ve sanatkârlar ile tüm KOBİ'lere yönelik 3 ayaklı yeni bir kredi destek programı açıkladı. Programlardan ilkiyle, 100 bin işletmeye 2,5 milyarlık kredi sağlanması öngörülüyor.

İkincisi, GAP bölgesinde faaliyet gösteren KOBİ'lere yönelik makine teçhizat, kredi faiz desteği. Üçüncüsü ise sel felaketinde zarar görmüş olan işletmeleri desteklemek amacıyla Acil Destek Kredisi Programı.

Gerekli şartları taşıyan esnaf ve sanatkârlarla tüm KOBİ'lere, ilk 3 ayı ödemesiz, geri kalanı aylık eşit taksitler halinde toplam 15 ay vadeli ve 25 bin TL üst limitli kredi imkanı sunuluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder