16 Kasım 2009 Pazartesi

Bayram Kredisi Alacaklara Uyarı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, tüketicileri yeni borçlara girmemeleri, bu yüzden de bankaların sunduğu bayram kredilerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı dolayısıyla bankaların tüketici kredisi pazarlama rekabetinin daha da arttığını belirtti.

Dosya masrafı peşin alınarak sıfır faizli kredi bile verildiğini dile getiren Kaya, şunları kaydetti:

''Mali krizlerle birlikte tüketicinin bütçesi iyice sarsılmış durumda olup, yapılan kamusal zamlar ve iş kayıpları tüketicinin krizini iyice derinleştirmiştir. Kış mevsiminde yaşatılacak olan enerji zamları ve 2010 bütçesi nedeniyle tüketiciyi zor günlerin beklediği dönemi rahat atlatabilmek için borçlarımızı azaltmamız ve yeni borçlanmalara gitmememiz gerekiyor.

Krizde ayakta kalmak isteyen ailelerin borçlarını azaltmak isterken yenilerini yaratması başka krizlere neden olacaktır. Kredilerin altın tepside sunulmasına karşın, ödemelerde güçlük yaşanması halinde ailelerin yaşayacağı çaresizlikler, sürekli artarken kısa süreli bayram tatilleri ve harcamaları için borçlanmaya gitmek, yeni sorunlara davetiye çıkarmaktan öteye geçmeyecektir.''

Kaya, kısa süreli harcama ve rahatlık için, geleceği sıkıntıya sokmanın tüketiciye tavsiye etmeyecekleri bir tercih olduğuna değinerek, şöyle dedi:

''Tüketimde akıllı tercih az ama devamlı ve dengeli tüketebilmektir. Tüketiciler, cazip tekliflere kanarak geleceğini ipotek ettirmekten sakınmalıdır. Belirli günlerde kullandırılan düşük miktarlı kredilerde tüketiciden alınmaya çalışılan dosya masrafı, komisyon, sigorta bedeli gibi kesintilerin yüksekliği de dikkate alındığında, bankaların kazanç arzularına boyun eğmek olduğu görülecektir. Bayramlar eldekini paylaşarak mutluluğu arttırmaktır, borçlanarak yapılan harcamalar ise mutluluğu parçalamaktadır.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder