27 Nisan 2011 Çarşamba

PAHALI KREDİ


Ucuz otomobil alanların kredi geri dönüşlerinde sorun yaşanınca bankalar, ucuz otomobillere kredi faiz zammı yaptı

Lüks otomobillere yüzde aylık 0.81 faiz oranı ile ucuz otomobilin kredisini yüzde 1.44'e kadar çıkardı.

Şimdiye kadar ucuz otomobil alıp kredi kullananların krediyi geri ödeme güçlüğüne düşmeleri bundan sonra ucuz otomobil almak isteyenleri yaktı. Kredi geri dönüşlerini otomobil türleri açısından inceleyen bazı bankalar, ucuz otomobiller için alınan kredilerin geri dönüşünde yani kredi taksitlerinin ödenmesinde sorun olduğunu görünce bu zararlarını gidermek için kredi faizlerini artırdılar. Böylece bundan sonra ucuz otomobil almak için bankadan kredi kullananlar daha fazla kredi faizi ödemek zorunda kalacak. . ucuz otomobil almak için bankalara gelenlerin mali durumlarının kötü olması nedeniyle ödeme güçlüğüne düştüklerine dikkat çekerek kredi faizlerini artırarak ödenmeyen kredi taksitlerinden kaynaklı zararların telafi edilmeye çalışıldığını belirttiler.

Peki almak zorunda kalanlar bundan sonra ne kadar fazla faiz ödemek zorunda kalacaklar? Bankalar şu anda lüks veya orta segmentte bulunan otomobiller için tabela faizi olarak yüzde 0.95 ile 1.2 arasında faiz aldıklarını belirtse de faiz oranları tezgâh altında 0.81’e kadar düşüyor. Özellikle otomobil firmaları ile anlaşan bankalardan hiç zorlanmadan yüzde 0.84 veya 0.90 arasında bir faiz oranı kredi almak mümkün. Ancak eğer bir ucuz otomobil alacaksanız artık bu imkansız. Çünkü ucuz otomobiller için kredi faizleri 1.40’ın üstüne çıkmış durumda. Yaptığımız araştırmalar ucuz otomobiller için aylık faiz oranının yüzde 1.44’e çıktığını ortaya koyuyor.

Bu durumda lüks ve orta segmentte bir otomobil almak için kredi 20 bin liralık ve 36 ay (3 yıl) vadeli kredi başvurusunda bulunan vatandaşlar yüzde 0,81 faiz oranı ile kredi aldıktan sonra aylık 661 lira taksit öderken aynı miktarda kredi almak için başvuran ancak ucuz otomobil alanların aylık taksiti 750 liraya çıkıyor. Aylık taksit farkı 89 liraya çıkarken üç yıl sonunda ucuz otomobil alanlar 3 bin 230 lira daha fazla faiz farkı ödemek zorunda kalacak.


Bankaların kredi geri dönüşlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle başvurduğu yöntemi sigortacılar uzun bir süredir daha fazla kaza yapan veya en çok hasar ödedikleri otomobil markaları için yapıyor. Buna göre Türkiye’de en çok kaza yapan ve fazla hasar ödenen otomobil markalarının sigortası diğerlerinden daha pahalı oluyor. Ancak sigortacılar araştırmayı şirketlerin kendi bünyelerinde yaptıkları için bir sigorta şirketinin pahalı prim bedeli belirlediği markayı diğer sigorta şirketi daha ucuz olarak belirleyebiliyor. Sigorta şirketlerinin baktığı en önemli kriter ise sigorta yaptıracak kişinin önceki yıllardaki hasar ödemesi alıp almadığı. Eğer kişi önceki yıllarda hasar ödemesi almamışsa sigorta priminde yüzde 50’ye varan indirim olabiliyor. Diğer yandan sigortacılar daha fazla kaza olan ve hasar ödedikleri İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki otomobilleri küçük illere göre daha pahalıya sigortalıyor.

TABELA FAİZİ AYNI ANCAK...
Bankalar internet sitelerinden ilan ettikleri faizden daha düşük tutarda kredi veriyor. Ancak tabela faizi ile gerçek faiz oranları arasındaki makas son aylarda piyasa faiz oranının yükselmesi iyice daraldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder