10 Mart 2010 Çarşamba

ING Bank:Enflasyon Kötü Bir Süpriz Yaptı


ING Bank, Şubat ayında TÜFE bazında gerçekleşen yüzde 1,45 fiyat artışının piyasanın yüzde 0,7 olan ortalama beklentisinin üzerinde gerçekleşerek “kötü bir sürpriz” yaptığını bildirdi.

ING Bank değerlendirmesinde, “enflasyondaki bu olumsuz sürprizin, beklenti yönetimini zorlaştıracağını düşünüyoruz, ancak Merkez Bankası’nın bugün itibarıyla daha erken veya daha hızlı bir faiz artırımına yönelmesini ise beklemiyoruz” denildi.

ING Bank Ekonomik Araştırmalar Grubu tarafından sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanan “Ekonomi Notları’nda” Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan Şubat ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirildi.

Buna göre, Şubat ayında tüketici ve üretici fiyatları sırasıyla yüzde 1,45 ve yüzde 1,66 yükselerek piyasa beklentisinin üzerinde artış kaydetti. Böylece yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 10,13’e yükseldi. Gıda fiyatlarındaki artış, yönetilen fiyatlarda yukarı yönlü hareketin fiyatlara gecikmeli yansıması ve baz etkisi, yıllık enflasyonun bir önceki aya göre yüzde 1,94 puan yükselmesinde etkili oldu.
TÜFE’de aylık bazda en yüksek oranlı artış yüzde 5 ile gıda ve alkolsüz içkiler grubunda gerçekleşti. Geçen ay vergi artışları nedeniyle fiyat yükselişi yaşanan alkollü içecekler ve tütün grubunda, Şubat’ta da yüzde 3,7’lik yüksek oranlı artış gözlendi.
TÜFE’nin alt gruplara bakıldığı zaman yüzde 5 ile en fazla fiyat artışın yaşandığı gıda ve alkolsüz içkiler grubunda, artışın gıda kaleminden ve yüzde 3,7’lik artış gösteren alkollü içecekler ve tütün grubunda ise artışın tütün kaleminden geldiği görüldü.

Gıda grubundaki artışın geçen aylarda olduğu gibi işlenmemiş gıda ürünlerinden kaynaklandığını görüldü. Bu grubun içerisinde en fazla fiyat artışı sebze (Antalya’da yaşanan sel de etkili oldu), et ve süt ürünleri gruplarında yaşandı. Tütün grubundaki artış, Ocak’ta yapılan vergi zammının yansımasından kaynaklandı.

Şubat ayında lokanta ve oteller grubunda yaşanan yüzde 1,17’lik artış, et, alkollü içecekler ve diğer gıda fiyatlarındaki artışın yemek hizmetleri grubuna yansımasından oluştu.Ulaştırma hizmetlerindeki, yüzde 0,42’lik aylık artışa ise LPG fiyatlarındaki yüzde 3,4’lük yükseliş sebep oldu. Şubat’ta en yüksek fiyat düşüşü ise indirim sezonun devam etmesinden dolayı yüzde 5,25 ile giyim ve ayakkabı grubunda yaşandı.

Şubatta yüzde 1,66 oranındaki ÜFE artışının detaylarına bakıldığında ise endekse en büyük katkının yüzde 0,67 puanla elektrik, gaz ile yüzde 0,66 puanla da tarım sektöründen geldiği görüldü.
Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda, aylık enflasyonun 2010 yılının ilk yarısında yüksek seyredeceği ve yıllık enflasyonu yukarı çekeceği konusunda uyarılarda bulunduğu hatırlatılan Ekonomi Notu’nda şöyle denildi.
“Merkez Bankası, aylık enflasyon içerisinde çekirdek göstergeleri ön plana çıkartırken, enflasyon göstergelerinin mevcut düşük seviyeleri korumasının beklendiğini vurgulamıştı. Şubat ayında bazı çekirdek gösterge gruplarında bir miktar bozulma yaşansa da, bunun kaygı verici olmadığını görüyoruz.

Merkez Bankası’nin ağırlıkla kullandığı H ve I tanımlı özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin Şubatta, Aralık ayından beri gösterdiği aylık düşüş eğilimini ve yıllık olarak ise yaklaşık yüzde 4 ile kritik seviye olarak değerlendirebileceğimiz yüzde 5 seviyesinin altında kalmayı sürdürdüğünü görüyoruz. Önümüzdeki dönemde, Merkez Bankası’nın çekirdek göstergelere vurgu yapmaya devam etmesini bekliyoruz. Ancak, enflasyonda bu ay yaşanan artışın Merkez Bankası’nın enflasyona ilişkin beklentileri yönetmesini zorlaştırabileceğini, bununla birlikte, Merkez Bankası’nın erken bir faiz artırımına gitmeyeceğini düşünüyoruz.

Merkez Bankası’nın Ekim ayında faiz artırım sürecine başlayacağı ve yıl sonu itibarıyla politika faizinin yüzde 8 olacağı öngörümüzü koruyoruz.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder