5 Şubat 2010 Cuma

Tek Kullanımlık Şifre’ Kredi Kartına da Girdi



Visa Europe, ‘CodeSure’ teknolojisine sahip tek kullanımlık şifre üreten kredi kartını Yapı Kredi ile yaptığı işbirliğiyle Türkiye’ye sundu. Kartın arka yüzüne 10 rakamdan oluşan klavye ve ekran yerleştirildi. Böylece her kullanımda ayrı şifre üretme olanağı doğdu.


VISA Europe ve Yapı Kredi işbirliğine giderek tek kullanımlık şifre üreten kredi kartı ‘Visa World Pin Kart’ı hizmete sundu. Arka yüzünde 10 rakamdan oluşan bir klavye ve küçük bir LED ekran bulunan, 3 yıl boyunca şifre tasarlayacak kadar uzun kullanımlı pili bulunan kart, öncelikle internet bankacılığı işlemlerinde kullanılacak. Kartın daha sonra telefon bankacılığı ve alışverişlerde de kullanımını sağlanacak. Pilot uygulamasına nisan ayında başlanacak Visa World Pin Kart’ın, yılın ikinci yarısında yapılacak ticari tanıtımın ardından ilk yılın sonunda 20 bin karta ulaşması hedefleniyor.

İlk defa Visa uyguladı
Visa Europe Türkiye Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak, buradaki pilot çalışmanın Avrupa’da en büyük pilot çalışma olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “CodeSure adı verilen bu teknolojiyi Avrupa’da ve özellikle de Türkiye’de, uygulamaya geçiren ilk ve tek ödeme sistemi Visa oldu. Bu sayede, Visa kartları ek bir cihaza gerek kalmadan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yönetmeliğiyle 1 Ocak 2010 itibarıyla yasal zorunluluk haline gelen tek kullanımlık şifre üretebiliyor. Kart sadece ödeme sürecinde değil, tüm şube dışı bankacılık hizmetlerinde ve online işlemlerde de ek güvenlik sağlıyor.”

Fiyatı tanıtımda duyurulacak
Yapı Kredi Perakende Bankacılık Yönetimi Kredi Kartları Pazarlama Direktörü Serkan Ülgen de kartın tüm World kart özelliklerine ek olarak bir güvenlik katmanı daha oluşturacağını söyledi. Visa World Pin Kartın pilot uygulamasına nisan ayında başlayacaklarını ve yılın ikinci yarısının başında ticari tanıtımını yapmayı planladıklarını belirten Ülgen, ticari tanıtımın ardından ilk yılın sonunda 20 bin karta ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Yeni teknolojinin getirdiği ek maliyeti müşteriye asgari düzeyde yansıtmayı düşündüklerini kaydeden Ülgen, “World Pin Kart ile kredi kartı alanında yeni bir dönemi başlatıyoruz. Kart fiyatını tanıtımla birlikte duyuracağız. Kartı talep eden müşterilere vereceğiz ve isteyenler bu hizmet için ek bedel ödeyebilecek” dedi.

Avrupa’da pilot çalışma 500 kişiyle yapılıyor

VISA Europe İnovasyondan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Sandra Alzetta ise Visa’nın son 5 yılda inovasyona 800 milyon Euro yatırdığının altını çizerek, “Visa Europe’un başarılarının ardında ve büyümesinde, inovasyonun önemli bir rolü bulunuyor. Geliştirdiğimiz tek kullanımlık şifre üreten ve CodeSure adını verdiğimiz bu teknolojiyi, sadece Avrupa’da değil, tüm dünyada uygulamaya geçiren ilk ödeme sistemi olduk. Bu teknolojiye ilişkin İtalya, İsviçre, İsrail ve İngiltere’de de pilot çalışmalar bulunuyor ancak bu çalışmalar genellikle 500 kişi üzerinde yapılıyor” diye konuştu.

Kart yüzde 100 güvenli demek ‘tehlikeli’ olur

TÜKETİCİ-LERİN PIN kodunu ekrana girmesiyle, ek bir cihaza gerek kalmadan tek kullanımlık şifre üretebilen Visa World Pin Kart, sadece ödeme sürecinde değil, e-ticaret ortamında kartla yapılacak ödemelerin, ATM ve telefon bankacılığı gibi tüm şube dışı bankacılık hizmetlerinin, elektronik ve uzaktan bankacılık işlemlerinin de güvenli gerçekleşmesini sağlıyor.

VISA Europe İnovasyondan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Sandra Alzetta, teknolojinin tam bir güvenlik sağlayıp sağlamadığı yönündeki soru üzerine Alzetta, yüzde 100 güvenli mi diye sorarsanız, ‘yüzde 100 güvenli’ demek tehlikeli bir yorum olur. Bizim işimiz her zaman en güvenli olmak ve bu işin yolsuzluğunu yapanların bir adım önünde olmak” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder