17 Temmuz 2010 Cumartesi

Bankalar Kredi Dağıtmak İçin Yarışıyor


27 yabancı bankanın oluşturduğu konsorsiyumdan 570 milyon dolarlık sendikasyon kredisi alan Halkbank, KOBİ'lerin yanı sıra özelleştirme ve satın almalara da kaynak sağlıyor. Türkiye'de bankaların kredi verme iştahının yerinde olduğunu belirten Genel Müdür Aydın, "Reel sektörü finanse etmek için yarışıyoruz." diyor.




Halkbank, Standard Chartered Bank koordinatörlüğünde 12 ülkeden 27 bankanın katıldığı konsorsiyumla sendikasyon kredisi protokolü imzaladı. Uluslararası piyasalardan 130 milyon dolar ve 349 milyon Euro olmak üzere iki dilimden oluşan sendikasyon kredisi, 1 yıl vadeli temin edildi. Toplamda yaklaşık 570 milyon dolar tutarındaki kredinin maliyeti libor 1,50 baz puan düzeyinde gerçekleşti.

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de bankaların kredi verme iştahlarının yerinde olduğunu söyledi. Hem bilançonun pasifinde hem aktifinde ciddi rekabet olduğunu vurgulayan Aydın, "Bu güzel bir şey. Reel sektörü finanse etmek konusunda yarışıyoruz. Dolayısıyla senenin başında sektör için düşünülen kredi hacmi artışının biraz daha üstünde gerçekleşmeleri görebileceğimizi söyleyebilirim." dedi. Halkbank olarak yüzde 20'lik kredi artış hacmini revize ettiklerini ifade eden Aydın, yıl sonunu asgari yüzde 25'lik büyümeyle tamamlayacaklarını öngörerek, diğer alanlarda revizyon olup olmayacağına yönelik olarak şunları söyledi: "Net faiz marjlarında bir daralma söz konusu. Bu, sektörün bütün oyuncuları için geçerlidir, bizim için de geçerlidir. Benzer kârlılıkları yakalamak için daha çok kredi vermemiz gerekiyor. Bu da, reel sektör için olumlu bir gelişmedir. Kredi kalitesinde de geçmiş yıla baktığımız zaman olumlu yönde düzelmeler var. Yılın hem sektör için hem reel sektör için olumlu geçmekte olduğunu ifade edebilirim.''

Kredilerinin yüzde 40'lık bölümünü KOBİ'lere kullandırdıklarını, ancak sadece KOBİ kredisi kullandıran bir banka olmadıklarını belirten Halkbank Genel Müdürü, satın almaları ve özelleştirmeleri de finanse ettiklerini söyledi. Son 4 yılda çalışanlarının yüzde 50'sini yenileyen bankanın, yurtdışı bankalardan bugüne kadar 1,5 milyar dolarlık kaynak sağlayıp, reel sektöre kullandırdıklarını ifade eden Aydın, "Bu sendikasyon ile pasifimizi ciddi anlamda çeşitlendireceğiz.'' diye konuştu. Balkanlar'a ilişkin olarak fırsatları değerlendirdiklerini, sermaye, entegrasyon ve insan gücü olarak bunu başarabilecek güce sahip olduklarını vurgulayan Aydın, ciddi görüşmeler yaptıklarının altını çizdi ve süreye ilişkin bir soruya, "İnşallah bu yıl olur.'' şeklinde cevap verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder