1 Aralık 2009 Salı

Dubai’deki Mali Kriz Türkiye’yi Etkilemez


Dubai’deki borç probleminden Türkiye’nin etkilenmeyeceğini belirten kredi derecelendirme kuruluşları, “Türk bankaları, gerek yurtdışı ilişkileri, gerek mali bünyelerinin sağlamlığı nedeniyle son krizden etkilenmeyecek” dedi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, Dubai’de ortaya çıkan borç krizinin Türkiye’yi etkilemeyeceği görüşünde birleşti. Aralarında JCR’nin de bulunduğu reyting kuruluşlarının analistleri, Türk bankalarının gerek yabancı ülkelerdeki varlık ve ilişkileri, gerekse mali bünyelerinin sağlamlığı nedeniyle, Dubai’deki krizden etkilenmeyeceğini vurguladı.

Analistler, Türk bankalarının krize dayanmada, Avrupa’daki bankalardan daha iyi durumda olduğunu da vurguladılar. Türk bankalarının, risk yönetiminde başarılı olduklarını, bu nedenle, risk olabilecek dış açılımlara girmediğini ifade eden analistler, Türk bankalarının konut kredisi yükümlülüklerinin az olmasının da dayanıklılıkta etkili olduğunu kaydettiler. Analistler, Türk bankalarının sermaye yeterliliği ve varlıklar açısından da iyi olduğunu vurguladı.

RİSK PRİMİ ‘KOMŞU’DAN İYİ

Bu arada Türkiye’nin, “risk primi (CDS)” olarak da isimlendirilen sigorta primleri gerilemeye başladı. Analistler, Dubai’deki borç krizinin ardından, Yunanistan’ın risk priminin yükselerek, Türkiye’yi geçtiğini vurguladılar. CDS oranı, Türkiye riskinden korunmak için ödenmesi gereken primi yansıtıyor.

Varlıkları ucuza satmayacak beyaz atlı prensi bekleyecek

Dubai’de, borç sorunuyla uğraşan Dubai World şirketi, 59.3 milyar dolarlık borcunun bir kısmını karşılamak için varlıklarını düşük fiyattan satacağı iddialarını yalanladı. Dubai’deki krizin merkezinde bulunan hükümete bağlı Dubai World yetkilisi, grubun son birkaç ayda iyi yatırımlarının ve gayrimenkullerinin bazılarını düşük fiyattan satma fikrini reddettiğini belirtti.

Şimdi Dubai’nin borç krizinden nasıl çıkacağını değerlendiren uzmanlara göre, en fazla ihtimal verilen senaryo, bankacılık sektörü ve ekonomiye en az zarar gelmesi adına Abu Dabi’nin bir kurtarmayı yönetmesi olarak görülüyor. Abu Dabi’nin, Dubai’yi “beyaz atlı prens” olarak kurtaracağı ve emirlikte daha etkin olacağı değerlendiriliyor.

Abu Dabi yılbaşında Dubai’ye 10 milyar dolar tutarında yardımda bulunmuştu. Dubaili yetkililer, Dubai World’ün yeniden yapılanma planlarının, dünyada 50 kadar tesise sahip kârlı liman işletmecisi DP World’ü kapsamayacağını, asıl yapılanmanın Nakheel dahil diğer gayrimenkul şirketlerinde olacağını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder